TOZ BOYA ATÖLYESİ

ELEKTROSTATİK TOZ BOYA KABİNİ, ELEKTROSTATİK TOZ BOYA CİHAZI, ELEKTROSTATİK TOZ BOYA FIRINI kısımlarından oluşur.

TOZ BOYA UYGULAMASI

Toz boyanın uygulanması ELEKTROSTATİK temele dayanır. Toz boya partiküllerinin belirli bir basınçtaki hava ile boya tabancasına gönderilmesi ve elektrostatik yüklenerek daha önce topraklanmış malzeme üzerine püskürtülmesi olarak açıklanabilir. Toz boya ile yüzey arasında boyanın eksi (veya artı) yüklenmesinden dolayı bir çekim meydana gelir ve boya malzemeye elektrostatik olarak yapışır. Daha sonra 200ºC lik fırında eriyerek birbirine ve malzemeye yapışır.

ELEKTROSTATİK TOZ BOYA AŞAMALARI

  • Elektrostatik toz boyama yapılması için boya kabinleri içerisinde boya tabancaları yardımıyla boyama işlemi yapılır. Tabanca içerisinde yüklenen toz boyalar elektrostatik yüklenerek metal yüzeye zıt kutuplar oluşturulur. Bu durum boyanın zemine rahat bir şekilde tutunmasını sağlar.
  • Metal zemin ile zıt kutuplar oluşturarak yapışan toz boyalar kendi aralarında da pozitif kutup oluşturur. Bu da homojen olarak yüzeye yayılmasını sağlar.
  • Topraklama işlemi çok iyi yapılan metal zemin toz boya ile bütünleşir. 200 derecelik fırınlarda pişirilerek boyanın zemine yapışılması sağlanır.

ELEKTROSTATİK TOZ BOYA NERELERDE KULLANILIR?

Toz boyanın, otomotivden inşaata beyaz eşyadan bisiklet sanayine kadar çok geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Kullanım alanı gelişen teknolojiyle birlikte her geçen gün artış gösterir. Peki, bu yöntem başka nerelerde kullanılır?

  • Çelik raf imalatı,
  • Metal mobilya imalatı,
  • Makine sanayi,
  • Çelik kapı imalatı,
  • Çocuk parkı oyuncakları üretimi,
  • Aydınlatma sanayi,
  • Alüminyum sanayi,
  • Beyaz eşya sanayi,
  • Tarım araçları imalatı,
  • Panel radyatör imalatı vb. yerlerde bu yöntem kullanılır.

Yukarıda bahsedilen sektörler de bu yöntem başarılı bir şekilde kullanılır. 

ELEKTROSTATİK TOZ BOYA AVANTAJLARI

  • Başarılı Yüzey Kaplama Özelliği: Zıt kutupların birbirini çekmesi sayesinde toz boyanın zemine yapışmasıyla kaplama işlemi gerçekleşmiş olur. %99 oranında mükemmel bir yüzey kaplama gerçekleşir. Boyama işlemi gerçekleştikten sonra ürün; aşınmaya, korozyona, kimyasal tepkimelere ve sert darbelere karşı dayanıklı olmaktadır.
  • Çevre Dostu: Solvent içeren çözücü maddeler kullanılmayan bu kaplama yönteminde hiçbir kimyasal madde kullanılmaz.
  • Ekonomik: Ön boyama yapılmayan bu yöntemde fazla atılan boyalar kabinde toplanarak tekrar kullanılması sağlanır. Bu durum düşük maliyetli üretimin önünü açar.
  • Seri Üretim Özelliği: Seri üretim yapılabilmesi büyük tesislere fayda sağlayarak maddi başta olmak üzere birçok avantaj sunar.

TOZ BOYA ATÖLYESİ EKİPMANLARIMIZ

ELEKTROSTATİK TOZ BOYA CİHAZI

Elektrostatik toz boya cihazı ve tabancası toz boyanın malzemeye uygulanmasını sağlayan toz boya makinalarıdır.  Corona modeli makinelerde tabanca gövdesi içerisinde bulunan kaskad vasıtası ile statik elektrik toz boyaya yüklenip boyanın malzemeye tutunması sağlanır.

CORONA TOZ BOYA CİHAZLARI:

Havayla karıştırılarak akışkanlaştırılan toz boya, ucunda nozul bulunan toz boya tabancasından püskürtülür. Nozula yerleştirilen eksi (-) elektroda 40-100kV civarı yüksek gerilim uygulanır. Eksi elektrod hava moleküllerini iyonlaştırır. Oluşan bu iyon bulutu corona olarak adlandırılır. Oluşan eksi yüklü iyonların bir bölümü toz boya parçacıklarının yüzeyine tutunarak onları eksi yükle yükler. Topraklama yoluyla artı (+) elektrod konumuna geçen boyanacak malzeme bu toz parçacıklarını kendine çeker. Yüzeye ulaşan toz boya tanecikleri yüzeyle temas sonucu yüksüzleşir. Dolayısıyla yüzeydeki kaplama kalınlığı arttıkça elektriksel çekim etkisi azalır. Yüzeye iyi tutunamayıp dökülen toz boya tanecikleri boya kabininde biriktirilerek geri kazanılır. 

KUTU TİPİ ELEKTROSTATİK TOZ BOYA FIRINI

Manuel fırınlardır. Boyanan parçalar toz boya fırını arabasına askılanarak manuel olarak el ile iteklenerek fırın içerisine alınır. Ağır malzemelerin direk olarak araba üzerinde boyanarak fırına alınması gereken durumlarda ve  alan sıkıntısı olma durumlarında tercih edlen tipdir. 

Toz boya fırını, elekrostatik teknik kullanılarak toz boya kabininde yer alan malzemelerin pişirilmesi ve boyanması için kullanılan özel cihazlardır. Bu fırınlarda toz boyanın pişirilme süreci gerçekleşir. Toz boya işleminin yapılması sürecinde sıcak hava akımı fırının her yerine erişir ve bu sayede toz boya malzemeye uygulanmış olur.

Bu fırınlar toz boya kabinleri içinde bulunan malzemeye elektrostatik toz boyanın ortalama 200°C 10-12 dakika kadar uygulanması ile görevini yerine getiriyor. 

ÜÇ FİLTRELİ ELEKTROSTATİK TOZ BOYA KABİNİ

Filtre sistemi ile kabin içerisinde
malzemeye tutunamayan boyaların toplanıp geri dönüşüme gönderilerek  tekrar kullanılması sağlanır. Böylece boya sarfiyatı minimuma indirilmiş olur.
Filtre sistemi belirli aralıklarla patlatılarak filtre üzerine toplanan boyanın kabine dökülmesi sağlanır.
Böylece filtrenin daha iyi emiş yapması sağlanır.Kabin MultiSiklon ünitesi iki ayrı bölümden meydana gelir. Bunlar siklon ünitesi ve filtre ünitesidir.
Kabinde malzemeye tutunamayan toz boya partikülleri siklon tarafında emilerek alt kısımdaki depoda toplanır. Buradan ister manuel olarak el ile, ister geri dönüşüm sistemi eklenerek otomatik olarak boyanın depoya gönderilerek tekrar kullanılması sağlanmaktadır

ATÖLYEMİZDE YAPILAN VE BOYANAN ÜRÜNLER

İLKOKUL SIRASI VE MASASI 2 KİŞİLİK

ORTAOKUL SIRASI VE MASASI2 KİŞİLİK